Μήνας Εφηβείας – Δεκέμβριος 2023

Στις 19/12/2023 πραγματοποιήθηκαν δυο ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές διαδικτυακές συναντήσεις των μαθητών και μαθητριών της Γ΄  και της Α΄  τάξης του Λυκείου με τους συγγραφείς κ. Κοντολέων Μάνο και κ. Κουτσάκη Πολυχρόνη στα πλαίσια της δράσης «Μήνας Εφηβείας» του εκδοτικού οίκου Πατάκη.

Αρχικά ο συγγραφέας κ. Κοντολέων Μάνος με αφορμή την παρουσίαση του
μυθιστορήματος του ‘Ποτέ πιο πριν’ συζήτησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄  τάξης διαχρονικά και επίκαιρα θέματα, όπως οι έμφυλες ταυτότητες, η έμφυλη βία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά στερεότυπα.

Επίσης ο συγγραφέας κ. Κουτσάκης Πολυχρόνης παρουσίασε το μυθιστόρημά του ‘Ακροβάτες του Χρόνου΄ και συζήτησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ τάξης θέματα που σχετίζονται με την εφηβεία, όπως οι σχέσεις τους με τους γονείς και τους συνομηλίκους τους, οι εφηβικές ανησυχίες τους, οι μελλοντικές σπουδές τους και οι επαγγελματικές προοπτικές τους. 

Συνάμα ο συγγραφέας, που ζει μόνιμα στο Πέρθ της Αυστραλίας, κατακλύστηκε από ερωτήσεις σχετικές με τον τρόπο ζωής στην Αυστραλία, το εκπαιδευτικό σύστημα που ισχύει εκεί, τα ενδιαφέροντα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων.

Τέλος, και οι δυο συγγραφείς απάντησαν σε ερωτήσεις των μαθητών και μαθητριών που αφορούσαν την συγγραφική δραστηριότητά τους, όπως πως εμπνέονται το θέμα και τους ήρωες των μυθιστορημάτων τους, πως επέλεξαν την συγγραφική δράση, πόσο χρόνο απαιτεί η συγγραφή των έργων τους και αν υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία σε αυτά και κατά πόσο η συγγραφή συνδυάζεται με την οικογενειακή και τη προσωπική ζωή τους.